Szent Imre templom mennyezet

Járványügyi intézkedések a Szent Imre-templomban

Kedves Szentimrések!
Jelen helyzetben az alábbiak szerint alakítjuk a templomi életünket. Tisztában vagyok vele, hogy abszolút jó döntés nincs, minden rendelkezés mellé lehet érveket és ellenérveket is felsorakoztatni. Az állami és az egyházi intézkedéseket vettem figyelembe, sokak véleményét kikérve.
  • Erdő Péter bíboros úr további intézkedésig felmentést adott a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól mindazoknak, akiknek a részvétel bármilyen nehézséget vagy kockázatot okozna, tehát mindenki, aki jogosan fél a közösségben való megjelenéstől, mentesül a vasárnapi szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól.
  • A szentmisékről távolmaradókra érvényesek az Egyházi Törvénykönyv előírásai, melyek szerint igen ajánlatos, hogy a szentmise helyett töltsön kellő időt imádsággal, Szentírás olvasással, elmélkedéssel. Bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, ajánljuk az online vagy televíziós miseközvetítésekbe való bekapcsolódást.
  • A Szent Imre templomból lehetővé tesszük online szentmise közvetítését. Minden vasárnap a 11 órás szentmisénk élőben nézhető lesz plébániánk YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=M_zoFJYj04I
 • A közvetített miséken lehetőséget adunk a lelki áldozásra, amely az imádság egyik sajátos módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit.
 • A kedves testvérek figyelmébe ajánljuk a vasárnapi prédikációink felvételeit, melyek szintén plébániánk YouTube csatornáján találhatóak.
 • Azon testvéreinktől, akik eljönnek templomunkba, azt kérjük, hogy a templomban a nem egy háztartásban élők tartsák a szükséges védőtávolságot! Áldozáskor, a sorban állás alatt is figyeljünk a megfelelő távolságtartásra! A járvány terjedése és a szentmiseközvetítés bevezetése miatt azzal számolunk, hogy a templom látogatottsága visszaesik, így egyelőre nem zárunk le minden második padsort. Mindenki talál olyan helyet a templomtérben, ahol biztonságban tudja magát.
 • A főhajóban és a két mellékhajóban az első padsorokkal egyvonalban kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk. Lehetőség lesz tehát arra, hogy az áldozáshoz való sorban állás alatt mindenki fertőtleníteni tudja a kezét a szentáldozás előtt.
 • A 20 órától érvényes kijárási korlátozás miatt a vasárnapi 21 órás szentmisénket, amíg a korlátozás érvényben van, elhagyjuk.
 • Bíboros úr visszavonásig megadta a felhatalmazást az általános feloldozásra. Az általános feloldozás egyéni gyónás és bűnvallomás nélkül ad feloldozást az elkövetett bűnökre, a következő feltételekkel: a feloldozásra vágyó erős elhatározást tesz a bűnök elkerülésére, az esetlegesen okozott botrány vagy kár jóvátételére, valamint komoly a szándéka, hogy amint lehetősége van, személyes gyónásban is megvallja súlyos bűneit.  Minden péntek és szombat esti, valamint az összes vasárnapi szentmiséinkben általános feloldozást adunk azon hívek számára, akik ebben részesülni szeretnének. Az általános feloldozás gyakorlatát november 20-tól vezetjük be.
 • Szempontok az online szentmiséhez:
  – Az online szentmisén is úgy vegyünk részt, mintha a templomban volnánk. Felöltözni, ahogy a vasárnapi szentmisére szoktunk menni.
  – Érdemes fehér terítőt tenni az asztalra, gyertyát gyújtani.
  – A szentmisébe való bekapcsolódás előtt szánjunk rá legalább 2-3 percet, hogy lelkileg felkészüljünk, lecsendesedjünk.
  – Mondjuk a szentmise válaszait! Álljunk, üljünk, térdeljünk le a mise megfelelő részeinél.
  – Ne járkáljunk ide-oda a lakásban más ügyeket intézni a szentmise alatt.
  – A szentmise végeztével is hagyjunk magunknak 2-3 percet, mielőtt más teendőkbe fogunk bele.
 • Kérjük azon híveinket, akik nem tudnak eljönni szentmiséinkre, perselyadománnyal vagy egyházi hozzájárulással támogassák plébániánkat, a következő számlára való utalással:
  Szent Imre Plébánia OTP – 11711034-20021197
  A közleménybe, kérjük, írják be: “hozzájárulás”.
Szent Imre, plébániánk védőszentje, könyörögj érettünk!
Jó egészséget kívánva
Szkaliczki Örs
plébános