Események betöltése

« All Events

  • Ez az esemény elmúlt.

Michael Haydn: Missa Sanctae Crucis

2018-06-03 - 18:00 - 19:00

 

Erdélytől eltérően a Partium vidékét nem kímélte a török megszállás; a hódoltság időszaka Nagyvárad számára szinte maradéktalan szellemi és tárgyi pusztulást hozott. Mélyről indult tehát mind az egyházi, mind a világi kultúra megerősödése; a liturgikus zene igényességét az elődei nyomát tisztelő s tovább edző főpap, Patachich Ádám püspök elhivatottsága, gondossága, minden eddigi mértéket meghaladó támogatása biztosította. Híressé vált gyakorlata szerint számára a zenei praxis minősége egyet jelentett a püspökség tekintélyével, jelentőségével. Ennek köszönhetően néhány emberöltővel az oszmán jelenlét után, Vitéz János városában modern, bécsi klasszikus zeneművek csendülnek fel, hasonlóan a birodalom  bármely székesegyházához, hangversenyterméhez.

1760. március 29-én az újonnan kinevezett főpap és Michael Haydn, az újonnan kinevezett komponista együtt érkeztek Váradra, hogy misék, liturgikus kompozíciók, szimfóniák, versenyművek sorát hagyják követendő példaként utódaikra.
A Szent Kereszthez címzett miséje ennek egyik érdekes kézjegye, hiszen váradi tartózkodásának utolsó heteiben írta, visszanyúlva, talán fejet hajtva a polifónia mesterei felé – a négyszólamú partitúra szövete Palestrina, Monteverdi és kortársaik világát idézi. E kompozícióval dalos és hangszeres társaimmal elérkeztünk a M. Haydn sorozat végére, amelynek során a mester történelmi Magyarországon írt miséit szólaltattuk meg a Szentimrevárosban. A Missa Sanctae Crucis Pünkösd vasárnap 11 órakor és június 3-án 18.00 órakor hangzik el. 

Részletek

Dátum:
2018-06-03
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Helyszín

Szent Imre Templom
Villányi út 25.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép

Részletek

Dátum:
2018-06-03
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:
Esemény címkék:
,

Helyszín

Szent Imre Templom
Villányi út 25.
Budapest, Magyarország
+ Google Térkép