433. sz. Szent Bernát Cserkészcsapat

A cserkészcsapatról

Plébániánk cserkészcsapatát, a 433. sz. Szent Bernát Cserkészcsapatot, 1933-ban alapította Sándor Dénes ciszterci szerzetes. Akkoriban a cserkészcsapat csak fiúkkal, úgynevezett farkaskölykökkel foglalkozott, a 25. sz. Szent Imre Cserkészcsapatnak nevelte elő a cserkészeket. A cserkészcsapat a plébánia kultúrtermében működött egészen 1948-ig, a Bartók Béla út 25. szám alatt.

A feloszlatás után 1989-ben kezdett újjászerveződni a cserkészcsapat dr. Nemes Zoltán vezetésével, immáron fiúknak és lányoknak egyaránt, minden korosztályt felölelve. 1991. óta a Bartók Béla út 15/D-ben működik cserkészotthonunk, melyet 2014-ben egy raktárral és egy vezetői irodával bővítettünk. Jelenleg zajlik a cserkészotthon komplexum teljes, generál felújítása.

Csapatunk célja, az ország többi cserkészcsapatához hasonlóan, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ehhez fontos eszközeink a kisközösségi őrsi rendszer, a természetközeliség, a magyar kultúra és néphagyomány ápolása.

Jelenleg 300 aktív cserkészt számol a cserkészcsapat, 32 aktív őrs működik nálunk. Az évközi munka őrsgyűlésekből, közösségépítő programokból, kirándulásokból, hétvégi portyákból és különféle cserkészprogramokból áll. Ezek mellett minden évben 11 napos nyári tábort szervezünk, ahol a városi élet forgatából kivonulva, önellátó életet élünk az erdő közepén.

A plébániával szorosan együttműködve dolgozunk Szentimreváros fiataljainak neveléséért.

A cserkészcsapat működési hátterét Árvalányhaj Közhasznú Egyesület biztosítja. Cím: 1114 Bp. Bartók B. út 19.

Csatlakozzon csoportunkhoz!

Tóth Annamária

Tóth Annamária

csapatparancsnok

A cserkészcsapat hírei

Elérhetőségek

További információk és jelentkezés: Tóth Annamária, csapatparancsnok,  – ancsuska99@gmail.com